A tunéziai egyéni utazást nehezíti, hogy még mindig nincs közvetlen járat az országaink között. A charter-járatokra pedig nem adnak el csupán repülőjegyet.
A Lufthansa légitársaságot választottam, frankfurti átszállással. Repülőjegyet online foglaltam. A jövőben szeretném az óriási frankfurti repteret elkerülni. Hatalmas a tömeg, az ellenőrzésre a várakozás kétszer annyi ideig tart, mint más reptereken. Így lekéstem a csatlakozást, nyolc órát vártam a következő járatra.
Egy belvárosi hotelban szálltunk meg (El Bahy Tunis, háromcsillagos) ahol csak reggelit igényeltünk.
A szállodától gyalogosan elérhető a St. Vincent de Paul katedrális, ami 1882-ben épült, a francia egyházat szimbolizálja.
Vele szemben áll a Francia Nagykövetség épülete. Hajdanán ez volt a gyarmati hivatal székháza.
Itt található a Városi Színház, aminek nincs állandó társulata és Ibn Kaldoun tunéziai író és filozófus szobra, valamint Bourguiba elnök lovas szobra.
Az arab világ medinái közül a tuniszi az egyik legjobban megőrzött.
Az óváros központi elemei a dzsámik, a mecsetek, az iskolák, a lakóházak és a piac (souk).
Ha átsétálunk a Porte de France-on (Franciaország kapuja), máris a medinában vagyunk. Kihagyhatatlan látnivaló az Olajfa mecset (Jama ez Zitouna), ami Tuniszban a legnagyobb és leghíresebb. Régen ez számított a Maghreb egyik legnevesebb vallási, oktatási és politikai központjának.
Ha a látogató érdeklődik a berendezési tárgyak, a tuniszi családi és társadalmi élet, a századforduló táján viselt ruházat iránt, akkor érdemes felkeresni a Dar Ben Abdallah palotát, ami a Musée du Patrimoine Traditionnel de Tunis otthona.
Megér egy látogatást a Belvedere-park. A Belvedere-domb tetejéről szép kilátás nyílik a város nagy részére és a tóra, lábánál találjuk az állatkertet. A park nem annyira rendezett, mint az európaiak, de egy kellemes, mediterrán növényekkel övezett sétahely.
Megkóstolhatjuk az utcai árusok helyi ételeit. Legnépszerűbb közülük a brochette, mely nyárson sült hús, feszénen pirítva és a cassecroute, egy fehérkenyér-szendvics paprikakrémmel, olívaolajjal, tonhallal és főzelékkel töltve.
Írta: Ildikó